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Journal Articles The Conversation Year : 2022

What exactly are chemicals doing to our bodies? European scientists team up to find out

Santé : la biosurveillance des principaux produits chimiques se met en place en Europe

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Abstract

As the production of chemicals continues to boom, how exactly are they impacting our health? To answer this question, new tools have been developed to identify and monitor hazardous substances. Recent surveys have shown that 90% of Europeans are concerned about the impact of chemicals on the environment, while 84% worry about their potential risks to health. Despite this, global chemical production is expected to double by 2030, reflecting a rapid increase in use in nearly every sector of the economy. The European Commission has also shelved its plans to tighten its restrictions on harmful substances - reforms to the so-called REACH legislation - to late 2023. Awaiting this, current European law requires that chemicals employed in manufacturing processes be assessed for potential consumer risks before being placed on the market. Others present in the environment can also be harmful, whether they are of natural origin (eg. micro-organisms, toxin-producing fungi, soil metals, etc.) or synthetic (PCBs, chlordecone or metals). By chemical, we refer to several substances mixed together to obtain specific properties for an intended product. They’re then categorised as cosmetics, paints, cleaning products, and so forth.
Les enquêtes récentes le montrent : 90 % des Européens s’inquiètent de l’impact des produits chimiques sur l’environnement, et 84 % sur leur santé. Les préoccupations relatives à ce sujet occupent également une place de plus en plus importante dans le discours public… Pour autant, la production mondiale de produits chimiques devrait doubler d’ici à 2030, ce qui reflète l’augmentation rapide de leur utilisation dans presque tous les secteurs économiques. De fait, des substances chimiques peuvent être utilisées dans la fabrication de médicaments vétérinaires, produits phytopharmaceutiques, biocides, conservateurs, additifs… Elles font alors l’objet d’une évaluation des risques potentiels pour le consommateur avant mise sur le marché. D’autres, présentes cette fois dans l’environnement, peuvent également avoir un impact : elles peuvent être d’origine naturelle (micro-organismes, champignons produisant des toxines, métaux présents dans les sols, etc.) ou résulter d’une pollution (polychlorobiphényles ou PCB, chlordécone, métaux…). On parle de « produit chimique » quand plusieurs substances sont mélangées en vue de donner des propriétés particulières au produit résultant : produit cosmétique, peinture, nettoyant ménager, etc.
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Dates and versions

anses-03921018 , version 1 (03-01-2023)

Licence

Attribution - NoDerivatives - CC BY 4.0

Identifiers

  • HAL Id : anses-03921018 , version 1

Cite

Christophe Rousselle. Santé : la biosurveillance des principaux produits chimiques se met en place en Europe. The Conversation, 2022. ⟨anses-03921018⟩

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