Avis de l'Anses relatif à une demande d'avis à l'exposition alimentaire aux nanoparticules de dioxyde de titane, 2017. ,
Making sense of the "clean label" trends: A review of consumer food choice behavior and discussion of industry implications, Food Research International, vol.99, pp.58-71, 2017. ,
Allergens labeling on French processed foods -an Oqali study, Food Sci Nutr, vol.5, issue.4, pp.881-888, 2017. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/anses-01527167
Food-grade TiO2 impairs intestinal and systemic immune homeostasis, initiates preneoplastic lesions and promotes aberrant crypt development in the rat colon, Sci Rep, vol.7, p.40373, 2017. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01508951
Rapport de la Commission sur la consommation des additifs alimentaires dans l'Union européenne, COM, vol.542, 2001. ,
, Règlement (UE) n° 257/2010 de la Commission du 25 mars 2010 établissant un programme pour la réévaluation des additifs alimentaires autorisés, conformément au règlement (CE) n° 1333/2008 du Parlement européen et du Conseil sur les additifs alimentaires, Commission, 2010.
, Règlement (UE) n° 1129/2011 de la Commission du 11 novembre 2011 modifiant l'annexe II du règlement (CE) n° 1333/2008 du Parlement européen et du Conseil en vue d'y inclure une liste de l'Union des additifs alimentaires, Commission, 2011.
, Règlement (UE) n° 1131/2011 de la commission du 11 novembre 2011 modifiant l'annexe II du reglement (CE) 1333/2008 du Parlement européen et du Conseil en ce qui concerne les glycosides de stéviol, Commission, 2011.
, Règlement (UE) n° 380/2012 de la Commission du 3 mai 2012 modifiant les dispositions de l'annexe II du règlement (CE) n° 1333/2008 du Parlement européen et du Conseil régissant les conditions d'utilisation et les quantités utilisées applicables aux additifs alimentaires contenant de l'aluminium, Commission, 2012.
, Règlement (UE) n° 231/2012 de la Commission établissant les spécifications des additifs alimentaires énumérés aux annexes II et III du règlement (CE) n° 1333/2008 du Parlement européen et du Conseil, Commission, 2012.
Pattern of intake of food additives associated with hyperactivity in Irish children and teenagers, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, vol.27, issue.4, pp.447-56, 2010. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00577001
Levels of preservatives (sulfite, sorbate and benzoate) in New Zealand foods and estimated dietary exposure, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, vol.26, issue.5, pp.604-617, 2009. ,
German database on the occurrence of food additives: application for intake estimation of five food colours for toddlers and children, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, vol.31, issue.2, pp.197-206, 2014. ,
Dernière mise à jour 18 août, Consulté le 25 juin 2019, 2018. ,
Scientific Opinion on the re-evaluation of Ponceau 4R (E 124) as a food additive, EFSA Journal, vol.7, issue.11, 2009. ,
Scientific opinion on the reconsideration of the temporary ADI and refined exposure assessment for Sunset Yellow FCF (E 110), EFSA Journal, vol.12, issue.7, 2014. ,
Scientific Opinion on the re-evaluation of sorbic acid (E 200), potassium sorbate (E 202) and calcium sorbate (E 203) as food additives, EFSA Journal, vol.13, issue.6, 2015. ,
Scientific opinion on the re-evaluation of titanium dioxide (E 171) as a food additive, EFSA Journal, vol.14, issue.9, 2016. ,
Scientific opinion on the proposed amendment of the EU specifications for titanium dioxide (E 171) with respect to the inclusion of additional parameters related to its particle size distribution, EFSA Journal, vol.17, issue.7, 2019. ,
Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Sante prospective cohort, BMJ, vol.360, p.322, 2018. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02178347
Irish National Food Ingredient Database: application for assessing patterns of additive usage in foods, Food Additives & Contaminants, vol.19, issue.12, pp.1105-1120, 2002. ,
Nutritional quality and labelling of ready-to-eat breakfast cereals: the contribution of the French observatory of food quality, Eur J Clin Nutr, vol.64, pp.20-25, 2010. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02667381
The clean label guide in Europe, 2014. ,
Changes in intestinal tight junction permeability associated with industrial food additives explain the rising incidence of autoimmune disease, Autoimmunity Reviews, vol.14, issue.6, pp.479-89, 2015. ,
The French OQALI survey on dairy products: comparison of nutrient contents and other nutrition information on labels among types of brands, J Hum Nutr Diet, vol.25, issue.4, pp.323-356, 2012. ,
OQALI: A French database on processed foods, Journal of Food Composition and Analysis, vol.24, issue.4-5, pp.744-749, 2011. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02650609
Bilan des premiers résultats des suivis des évolutions : étude de l'évolution des produits transformés disponibles sur le marché français par secteur entre, 2008. ,
Règlement (CE) n° 1331/2008 du Parlement européen et du Conseil du 16 décembre 2008 établissant une procédure d'autorisation uniforme pour les additifs, enzymes et arômes alimentaires, modifié. Règlement (CE) n° 1333/2008 du Parlement européen et du Conseil du 16 décembre 2008 sur les additifs alimentaires, 2008. ,
° 1925/2006 du Parlement europée et du Conseil et abrogeant la drective 87/250/CEE de la Commission, la directive 90/496/CEE du Conseil, la directive 1999/10/CE de la Commission, la directive 2000/13/CE du Parlement européen et du Conseil, les directives 2002/67/CE et 2008/5/CE de la Commission et le règlement (CE) n° 608/2004 de la Commission, Règlement (UE) 2015/2283 du Parlement européen et du Conseil du 25 novembre 2015 relatif aux nouveaux aliments, modifiant le règlement (UE) n° 1169/2011 du Parlement européen et du Conseil et abrogeant le règlement (CE) n° 258/97 du Parlement européen et du Conseil et le règlement (CE) n°1852/2001 de la Commission, 2011. ,
Range of processed foods available in France and nutrition labelling according to the type of brand, Journal of Food Composition and Analysis, vol.64, pp.156-162, 2017. ,
A comparison of the nutritional content of processed foods available on the French market, according to the type of brand, and potential impact on nutrient intakes-An Oqali study, Food Science & Nutrition, 2018. ,
The potential application of European market research data in dietary exposure modelling of food additives, Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess, vol.35, issue.3, pp.412-424, 2018. ,
Scientific opinion on the evaluation of four new studies on the potential toxicity of titanium dioxide used as a food additive (E 171), EFSA Journal, vol.16, issue.7, 2018. ,